Logo Advocatenkantoor Oor

Advocatenkantoor Oor

Loopuytpark 35
1787 AD, Julianadorp (Den Helder)
Tel.:  0223-692981
Fax.: 0223-692984

Contactformulier   u kunt zelf een bericht doorgeven
Google maps   zo naar het kantoor met mobiele telefoon!


Intervisie voor advocaten:

In het advocatenblad van 1 oktober 2010 heeft iedere advocaat een kennismaking met intervisie kunnen lezen en de voorwaarden die NOvA stelt aan intervisie voor toekenning van opleidingspunten. Die voorwaarden zijn:

  • de intervisie geschiedt met minimaal 6 deelnemende advocaten
  • onder begeleiding van een gekwalificeerde intervisiebegeleider (bijvoorbeeld mr. Oor).
  • brengen de deelnemers persoonlijke of zakelijk dilemma's in, die besproken worden in de gespreksstructuur van het gekozen intervisie model
  • onder beloning van 1 NOVA opleidingspunt per voltooid intervisie-uur.


Intervisie is een leerinstrument dat lijkt op collegiaal overleg en heeft zich bewezen in de praktijk. Er zijn verschillende gespreksmodellen die gebruikt kunnen worden. Drie voorbeelden zijn: de Balintmethode, intercollegiaal consult (ICC) ook wel 8-stappen methode genoemd en de 5-stappen methode. Centraal staat telkens een ingebracht persoonlijk of zakelijk dilemma. Dat kan van alles zijn. Het is de bedoeling dat alle deelnemers voorafgaand aan de intervisie een dilemma inbrengen. Met de groep zal een dilemma geselecteerd worden dat als onderwerp van gesprek zal dienen. De 8-stappen methode vergt twee flipovers en gaat meer de diepte in. De balintmethode en 5-stappen methode werken sneller (zonder flipover), geven minder diepgang en het leereffect is lager dan de uitgebreidere methode.

Valkuil. Een valkuil is dat in de beginfase geen conclusies, oplossingen of adviezen gegeven mogen worden. Voor advocaten - die in hoog tempo belangrijke en goede beslissingen kunnen nemen- is dat nog niet zo gemakkelijk. Adviezen komen natuurlijk uiteindelijk wel aan bod. Een ander aandachtspunt is het dat het nog niet zo eenvoudig is goede vragen te stellen, die het leereffect verhogen. Bij de begeleiding worden aan dit soort dingen extra aandacht besteedt.
Niemand hoeft dingen te vertellen die hij/zij niet wil delen. Een echtscheidingsadvocaat zal al snel erg persoonlijke informatie over cliƫnten kunnen delen. Bovendien rust een geheimhoudingsverplichting op alle deelnemers over datgene wat besproken is. Dat een veilige en positieve gespreksomgeving van belang is, behoeft waarschijnlijk geen nader betoog.

Aan het einde van de intervisie hoeft louter een verklaring door de deelnemende advocaten te worden ondertekend zonder vermelding van de inhoud van gespreksonderwerpen. De ondertekende verklaring dient tegelijkertijd als certificaat voor de verdiende NOVA punten (niet juridisch) in het kader van de verordening onderhoud vakbekwaamheid.

Heb ik uw interesse gewekt?? Bel dan even voor de mogelijkheden en tarieven: tel. 0223 692981.